Przeprojektowana gouda

24 czerwca 2008, 11:56

Od kilku lat triumfy święci gastronomia molekularna. Zajmują się nią nie tylko szefowie kuchni. W telewizji pojawia się coraz więcej programów, dzięki którym również kucharz amator dowiaduje się, jak najlepiej usmażyć omlety, a jakie sztuczki pomogą przygotować smaczniejszy rosół. Simone Toelstede i Thomas Hofmann z Uniwersytetu w Münster postanowili z kolei rozszyfrować, jak skutecznie "przeprojektować" smak osławionego holenderskiego sera gouda.



Sfilmowano szympansicę czyszczącą zęby zmarłego syna

20 marca 2017, 11:26

Troje naukowców z Wielkiej Brytanii, USA i Holandii sfilmowało starszą szympansicę, która czyściła zęby swojego zmarłego syna Thomasa. Niezwykłe nagranie powstało w Chimfunshi Wildlife Orphanage Trust w Zambii.


Spirulina chroni neurony ruchowe

22 grudnia 2010, 10:10

Suplementacja spiruliną - bogatymi w białko, magnez i beta-karoten cyjanobakteriami z rodzaju Arthrospira - chroni w modelu mysim umierające neurony ruchowe osobników ze stwardnieniem zanikowym bocznym (ang. amyotrophic lateral sclerosis, ALS).


Pies i robot dwa bratanki?

18 września 2013, 14:08

Psy z chęcią przestają z nieznanymi robotami: starają się podążać za ich wskazówkami nawet wtedy, gdy maszyna nie zachowuje się w zbyt uspołeczniony sposób.


Pszów: pomysł na bibliotekę z maszynami kopalnianymi w tle

12 listopada 2020, 12:10

Władze Pszowa (województwo śląskie) chciałyby utworzyć w budynku maszynowni po byłej Kopalni Węgla Kamiennego Anna bibliotekę. Szukają funduszy na zrealizowanie planów. Pierwsze kroki już zostały podjęte.


Powrót do grona żywych

7 lipca 2008, 12:20

We wschodniej Australii natrafiono zeszłego lata na roślinę, która miała wyginąć ponad 100 lat temu. Ostatni udokumentowany okaz widziano bowiem w czerwcu 1904 roku.


Mali Brytyjczycy, Włosi i Kanadyjczycy płaczą najwięcej

3 kwietnia 2017, 11:27

Naukowcy z Uniwersytetu w Warwick ustalili, że dzieci z Wielkiej Brytanii, Kanady i Włoch płaczą w pierwszych trzech miesiącach życia więcej niż dzieci z innych krajów świata.


Zdrowsza kiełbasa z łubinu

4 stycznia 2011, 09:47

W krajach rozwijających się spożycie mięsa stale rośnie. Eksperci z Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacują, że do roku 2050 globalna produkcja mięsa jeszcze się podwoi. Naukowcy uważają jednak, że ze względów ekonomicznych i zdrowotnych składniki roślinne powinny zastąpić surowe materiały zwierzęce. I tak np. nasiona łubinu można by wykorzystać do uzyskania niskotłuszczowych kiełbasek.


Nie dla wzorów zwierzęcych w parku safari

1 października 2013, 06:36

Brytyjski park safari Chessington World of Adventures wprowadził dress code dla zwiedzających. By nie straszyć tutejszych mieszkańców, nie wolno wkładać ubrań ze zwierzęcymi wzorami.


Pałaneczka karłowata przetrwała pożary buszu na Wyspie Kangura

9 grudnia 2020, 16:28

Pałaneczka karłowata (Cercartetus lepidus) została odnaleziona po raz pierwszy, odkąd zeszłego lata pożary buszu strawiły większość jej habitatu na Wyspie Kangura. Dotąd sądzono, że ssak zniknął z tej południowoaustralijskiej wyspy.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy